Френският президент Еманюел Макрон ще направи държавно посещение в Китай от

...
Френският президент Еманюел Макрон ще направи държавно посещение в Китай от
Коментари Харесай

Макрон отива в Китай с Урсула фон дер Лайен, за да обсъди възстановяването на мира в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон ще направи държавно посещаване в Китай от 5 до 8 април, заяви през днешния ден Елисейският замък, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Той ще употребява визитата, " с цел да работи " със своя китайски сътрудник Си Цзинпин " за възобновяване на мира " в Украйна, написа в изказването. Френското президентство отбелязва, че Макрон е " зает с поддържането на непрекъснат и придирчив разговор с Китай ".

Китайският президент посети при започване на тази седмица Москва, където изрази поддръжката си за своя съветски сътрудник Владимир Путин против Запада. Непосредствено преди този момент Китай се опита да влезе в ролята на медиатор за споразумяване на спора в Украйна, като показа кротичък проект, който бе признат от Путин, само че посрещнат със песимизъм от Съединените щати и техните съдружници, както и от самите украински управляващи.

Париж желае да убеди Пекин да употребява своето въздействие върху Москва, с цел да я убеди да се съгласи на договаряния с Киев, отбелязва Франс прес.

Еманюел Макрон ще разиска също със Си Цзинпин интернационалните рецесии в Близкия изток и Африка, напрежението в Индо-тихоокеанския район, стратегически и стопански въпроси, както и съдействието за справяне с главните международни провокации, заяви още Елисейският замък.

На конференция в Брюксел през днешния ден след срещата на върха на Европейски Съюз самият Макрон разгласи, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще го съпровожда по време на част от визитата му в Китай като израз на " европейското единение ", показва Агенция Франс Прес.

Пред медиите след Европейския съвет той съобщи, че е предложил нова дата за държавната аудиенция на английския крал Чарлз Трети и брачната половинка му Камила във Франция да може да бъде вместена при започване на лятото, предадоха международните организации.

Първоначално държавната аудиенция на краля и на брачната половинка му трябваше да стартира тази неделя и да продължи до сряда. Но тя бе отсрочена поради плануван за идната седмица нов ден на народен митинг във Франция против новоприетата промяна на пенсионната система.

" Предложихме при започване на лятото, според от респективните ни работни графици, да вместим нова държавна аудиенция на английския монарх ", сподели Макрон след края на срещата на върха на Европейски Съюз. Според него здравият разсъдък и другарството са довели до отсрочване на кралската аудиенция във Франция.

" Нямаше да наподобява съществено и щеше и да е като известна липса на здрав разсъдък да предложим аудиенция в този момент, посред митингите ", съобщи Макрон, представен от Българска телеграфна агенция.

Президентът на Франция съобщи, че осъжда мощно насилието, избухнало по време на митингите през вчерашния ден във Франция против пенсионната промяна и акцентира, че няма да отстъпи пред него.

Крал Чарлз трябваше да посети с изключение на Париж и Бордо, където в четвъртък вечерта също имаше конфликти и палежи. Демонстрантите подпалиха даже постройката на кметството в града. 



След насилието по френските улици в огромните градове на страната нощес бяха задържани над 450 участници в митингите. Демонстрантите не са съгласни с пенсионната промяна, съгласно която възрастта им за пенсиониране се подвига с две години - на 64 години. Те се разгневиха и на заобикалянето на Конституцията при прокарването й, а изказването на френския президент след седмица митинги още повече ги разгневи, като кулминационната точка на конфликтите беше в четвъртък вечерта.

За вторник е планувана национална стачка във Франция.

След срещата на върха Макрон също така съобщи, че основите на банките в еврозоната са солидни, макар актуалните турбуленции на пазарите, съобщи Франс прес.

" Основите на европейските банки са солидни. Еврозоната е зоната, в която банките са най-солидни ", акцентира той.

Относно обстановката в Тунис Макрон съобщи:  " Трябва в доста къс период да опитаме да спрем миграционните потоци, които потеглят от Тунис и ускоряват този напън ", акцентира френският водач и разясни, че за това е приказвал и с италианската премиерка Мелони по време на двустранната им среща през вчерашния ден вечерта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР